N.K.Napier, Ph.D.
Professor of Management
BoiseState University
Boise, ID (USA)

I’ve worked in Vietnam since the early 1990s, helping the National Economics University train its faculty members and establish its Business School, then working with Vietnamese colleagues in education, training and consulting.  Each time I visit, I learn more, understand less (!), and appreciate the subtleties and joys of knowing Vietnamese people.

I’ve had many wonderful experiences but the first time I was in Hanoi for Teacher’s Day, many years ago, was surely one of the most meaningful experiences.  To hear my colleagues talk about taking flowers to their teachers from primary school, to have my current and former students bring me flowers, and to hear and see and feel the reverence that students hold for their teachers was remarkable.  In the United States, alas, we do not celebrate our teachers in such a public way.  And yet, we all can name those teachers who made a difference in our lives – the person who believed in us when others did not, who gave us the confidence we needed at a certain time, or worked with us on a concept that was difficult and then experienced our joy when we felt that “Giay Phut Xuat Than,” lightening moment of  understanding.

After being in Vietnam for Teacher’s Day that November so many years ago, I returned to the United States, tried to find my former teachers, and wrote them notes of thanks for what they meant to me.

Teacher’s Day and my friends in Vietnam have reminded me to appreciate my own teachers each year and, I hope, have helped me become  a better teacher myself.

Nancy K. Napier(Ph.D., The Ohio State University) is Professor of International Business and Executive Director of the Centre for Creativity and Innovation at Boise State University.  She managed Boise State’s nine year involvement in an $8.5 million capacity building project at the National Economics University in Hanoi, Vietnam, funded by the Swedish International Cooperation Development Agency and USAID.  Her most recent books are Insight: Encouraging Aha! Moments for Organizational Success and The Creative Discipline: Mastering the Art and Science of Innovation.  Her articles appear in such journals as Creativity and Innovation Management, Journal of Management Psychology, International Journal of Cross-Cultural Management, Journal of Management Inquiry, Human Resource Management Journal, Academyof Management Review, Journal of Management Studies, and Journal of International Business Studies.    She is also co-creator and host of Idaho Business Matters, a weekday radio program on NPR News 91.

CHIA SẺ VỀ GIÁO SƯ NANCY NAPIER

Bà Nguyễn Thị Nam Phương là cổ đông sáng lậpTư vấn trưởng Công ty Cổ phần Phát triển năng lực tổ chức OCD, thành viên sáng lập Cộng đồng Small Giants@Vietnam.

Tôi gặp Nancy Napier và biết về chị từ 2003 qua các đồng nghiệp tại OCD, là những cựu học trò của chị. Tôi chưa từng gặp một vị giáo sư thật sự yêu quý Việt Nam, luôn đau đáu về những chương trình hợp tác đào tạo Mỹ – Việt và luôn cống hiến thật nhiều nỗ lực cho phát triển kiến thức hàn lâm về quản trị doanh nghiệp và phát triển năng lực thực tế của doanh nhân Việt như chị.

Thời kỳ 1993-1995, trong khi mối quan hệ Việt – Mỹ còn khó khăn do cấm vận, việc giúp cho doanh nhân Việt được tiếp cận kiến thức quản trị tiên tiến của nền kinh tế hàng đầu thế giới thời đó là điều không tưởng, thì Nancy Napier đã góp công cùng đồng nghiệp tìm được những con đường sáng tạo nhất để vượt qua rào cản chính trị để biến điều không tưởng ấy thành một hiện thực không thể ngoạn mục hơn. Chị đã cùng với các đồng nghiệp của mình tại Boise State University triển khai thành công chương trình MBA của một trường đại học Mỹ đầu tiên tại Đại học Kinh tế Quốc dân Hà Nội, cũng đồng thời là chương trình đào tạo những giảng viên Việt Nam đầu tiên giảng dạy MBA.

Sau khi lệnh cấm vận được dỡ bỏ vào cuối năm 1995, chị lại đứng mũi chị sào trong những chương trình MBA tiếp theo, và giờ đây là những hoạt động hợp tác về đào tạo và phát triển nguồn nhân lực quản trị doanh nghiệp cho Việt Nam. Chị là một đối tác tin cậy, một người bạn đồng-quan-điểm và đồng-chí-hướng của các giảng viên OCD.

Những cựu sinh viên Boise State University giờ đây đã thành doanh nhân thành đạt đều chia sẻ rằng những gì họ có được không chỉ thông qua chương trình học, mà còn thông qua chính bản thân Nancy, mẫu hình một người thầy của doanh nhân mang ý chí của doanh nhân – rất năng động, sáng tạo, luôn song hành với thực tế, một cánh chim không mỏi tìm ra những chân trời mới cho đào tạo kiến thức quản trị tại Việt Nam.

Bài viết của chị Nancy là những xúc cảm đầy ý nghĩa của một nhà giáo Mỹ về ngày nhà giáo Việt Nam, nơi chị đã gắn bó hơn 10 năm qua và sẽ còn gắn bó tới suốt cuộc đời mình, như chị đã từng chia sẻ. Lời tựa này của tôi cũng đồng thời là lời tri ân dành cho chị – một nhà giáo Mỹ có nhiều điểm chung với nhà giáo Việt Nam và có những ảnh hưởng lớn tới cộng đồng doanh nhân Việt.


TAGS:

Cloud-based education management platform

Cloud-based education management platform

Vui lòng đê lại thông tin, tư vấn viên của chúng tôi sẽ  liên hệ trong thời gian sớm nhất.

Chân thành cảm ơn!